Ut av ordboken: Den utrolige spredningen av det norske ordet «lemen» til andre språk

Lemen

Av M. Michael Brady*

Ordet lemming på engelsk kommer fra det eldre norske ordet lemende, som i sin tur kommer fra det gammelnorske lómundr, av ukjent opprinnelse. Tospråklige ordbøker viser at ordet har hatt en utrolig spredning. I dag brukes det samme ordet på tysk og fransk.

Lemming ble først brukt på engelsk i 1607, i «The History of Four-footed Beasts» av den engelske geistlige forfatteren Edward Topsell (1572-1625). Topsell skal ha vært full av beundring for lemen, som kan opptre i enorme flokker. Han skriver at «There are certaine little Foure-footed beastes called Lemmar, or Lemmus, which in tempestuous and rainy weather, do seeme to fall downe from the cloudes.» [Det finnes noen firbente dyr kalt Lemmar, eller Lemmus, som i storm og regnvær later til å falle fra skyene.]

Denne beskrivelsen var ikke enestående. Teorien om at lemen falt ned fra himmelen i stormvær hadde blitt fremsatt av geografen Jacob Zeigler fra Strasbourg på 1530-tallet. Naturligvis tok geografen Zeigler aldeles feil i sin teori om oppførselen til dyrearten. Midt på 1900-tallet beviste den svenske botaniker og zoolog Carl von Linné at lemen bare var en ny type liten gnagerart.

Ikke desto mindre vedvarte ulike teorier om lemen godt inn i det 20. århundre, slik som for eksempel myten om at de ofte begikk kollektivt selvmord. Lemen er ikke suicidale, men kombinasjonen av en varierende bestand og at deres hang til å forflytte seg i store grupper noen ganger kunne være farefull, ledet til disse teoriene. Dette og andre av artens atferdstrekk har nylig vært tatt opp i en vitenskapelig studie fra Norge, publisert i 2002 av Det norske videnskaps-akademi; The lemming cycle, av Nils Christian Stenseth (nedlastbar i PDF), i CAS Jubilee Booklet, 1992-2002, Advanced Study in a Norwegian Context, Oslo, 2002, Institutt for avansert forskning ved Det norske videnskaps-akademi, ISBN 82-996367-0-1.

* Fra en artikkel i Norwegian American Weekly (Seattle, USA)

Har du bruk for ordbøker på nett? Prøv Norges mest brukte ordbok!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s