Ut av ordboken: Fire av ukedagene på engelsk har navn til minne om norrøne guder

Av M. Michael Brady*

Fire av ukedagene på engelsk – tirsdag, onsdag, torsdag og fredag – har navn etter fire av de fem æsene, de viktigste gudene i norrøn mytologi. Tospråklige ordbøker viser at de hedenske, norrøne gudene er sjeldnere brukt som navn på ukedager i andre språk.

Tuesday på engelsk kommer av det norrøne tỳrsdagr – Tyrs dag – etter krigsguden Tyr. Han er av og til fremstilt uten høyrehånd, ettersom Fenrisulven hadde bitt denne av. Det gjorde den fordi den var rasende over at æsene, i frykt for Åsgårds ve og vel, hadde bundet den fast.

Wednesday på engelsk kommer av det norrøne Óðinsdagr – Odins dag – oppkalt etter gudenes høvding, overhodet i Åsgård – som var en av de ni verdener der æsene bodde, i følge norrøn kosmologi. Odin assosieres med visdom, men også kamp, død, krig og seier. Han hadde mange sønner, den mest kjente av dem er Tor.

Thursday på engelsk kommer av det norrøne þorsdagr – Tors dag – etter nettopp denne sønnen, også kalt Tor med hammeren. Han er knyttet til lyn og torden, eiketrær og ren styrke. Han har også en godhjertet side, og forbindes gjerne med beskyttelse av menneskeheten, helligholdelse, fruktbarhet og helbredelse.

Friday på engelsk kommer av det norrøne frjádagr – Frøyas dag – denne gudinnen er forbundet med kjærlighet, skjønnhet, fruktbarhet, krig og død. Hun var overhodet for Folkvang, dit halvparten av dem som døde på slagmarken kom – den andre halvparten havnet i allfader Odins verden, Valhall. Merkelig nok viser oppslag i norsk-tysk ordbok at dette er den eneste dagen som i tysk har fått navnet fra norrøn mytologi – Freitag.

Ingen av ukens dager har fått navn etter Balder, en annen av Odins sønner, og den femte i rekken av æser. Men i Storbritannia finnes det to byer som bærer hans navn: Baldersby i Yorkshire, og Balderton i Nottinghamshire.

* Fra en artikkel i Norwegian American Weekly (Seattle, USA)

Trenger du ordbok mens du er på farten? Prøv digitale ordbøker her – de veier heller ingenting ekstra!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s