Ut av ordboken: Alminnelige engelske oversettelser av ordet «pålegg»

Sandwich-making

Av M. Michael Brady*

Pålegg er et allsidig ord på norsk. Direkte oversatt betyr det «det å legges på». Det som finnes av nøyaktige administrative og juridiske betydninger har nøyaktige oversettelser i engelsk ordbok, herunder decree, injunction, wage / tax increase, og monetary imposition / duty. Det er så mange betydninger av ordet at de ofte skilles fra hverandre ved hjelp av sammensatte ord, for eksempel lønnspålegg. Men til hverdags brukes det aller mest alene, og da i betydningen av noe spiselig som legges på en brødskive. Oversettelsen av denne betydningen, er en helt annen sak!

Norske språkforskere vil kunne forsikre deg om at den aller vanligste betydningen av pålegg, altså «noe spiselig oppå en brødskive», kun finnes på norsk, og det har formentlig ingen direkte oversettelse på engelsk. Derfor har norsk-engelske ordbøker, herunder Clue (frem til versjon 10.1), i stedet listet opp beskrivende oversettelser til engelsk, slik som spreads, cold cuts og sliced edibles.

Men slike vedtatte sannheter og påfølgende oppslag i tospråklige ordbøker kan være ufullstendige. Det finnes faktisk en direkte oversettelse av ordet pålegg til engelsk, om den enn er noe obskur: Opsony, fra det latinske ordet opsonium, og betyr «proviant eller annet spiselig som inntas med brød». Ordet dukket først opp i skriftlig engelsk i Richard Tomlinsons oversettelse av Jean de Renous Dispensatorium medicum («liste over medisinering»), utgitt i London av George Strawbridge i 1657. Det var den gang et alminnelig ord, men gikk i glemmeboken sent på 1800-tallet. Opsony er imidlertid fortsatt oppslagsord i den nyeste (2013) elektroniske utgaven av The Complete Oxford English Dictionary.

* Fra en artikkel i Norwegian American Weekly (Seattle, USA)

Trenger du en engelsk ordbok på nett? Du kan bruke den på PC og Mac, samt egne apper for Android og iPhone!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s