Skal det være en muffins?

 

Per Egil Hegge

Av Per Egil Hegge

Blant de mange som mener at de behersker engelsk, er det noen som irriterer seg over de norske, eller rettere sagt engelske flertallsformene som brukes i entall. Det kan da ikke hete en caps eller en pins på norsk?

Vel, det gjør det. Det heter et drops også, og det lød over all måte merkelig for et par generasjoner siden.

Men verden går uopphørlig fremover, og etter hvert som det ikke var variert nok med grovbrød og wienerbrød, fikk vi det amerikanske bakverket muffins. Hva skal det hete på norsk? En muffin eller en muffins?

Blant dem som hadde størst grunn til å lure på dette, og som dessuten var programforpliktet til å finne et svar, var den tidligere skøyteløperen Tor Guttu. Han ble leksikograf, noe som betyr ordboksredaktør, etter at han satte skøytene på loftet.

Hvordan finner man ut av slikt? Leksikografer gjør som journalister: Hvis de ikke vet det selv, forsøker de å finne noen som har greie på det de lurer på. Følgelig ringte han et bakeri, presenterte seg og fremla sitt ærende: Heter det en muffin, eller sier dere i bransjen en muffins?

Damen som hadde tatt telefonen, begynte å le. Hun skoggerlo, og det så kraftig at hun mistet telefonen på gulvet, og forbindelsen ble brutt. Guttu ventet noen sekunder og ringte nummeret på ny. Damen svarte. Men hun lo fremdeles, og han skjønte at hele bakeriet var blitt informert, for åpenbart lo alle. Litt nedslått, men tross alt opplyst, skjønte han tegningen: Her var det en tulling fra universitetet som lurte på om det kan hete en muffin, når enhver idiot vet at det selvfølgelig heter en muffins.

Så i ordboken står det muffins, -en – bakverk i liten, oftest rund form.

Capsen av for ekspertisen.

Én kommentar til “Skal det være en muffins?

  1. andy 10. september 2016 / 19:11

    How embarrassing is it for us English speaker to use such phrases as.. I will have a muffins please??

    Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s