Ikke bare-bare

Per Egil Hegge

 

Av Per Egil Hegge

Det er på ingen måte enkelt å få et lite, ubetydelig ord som bare på riktig plass i setningen, og slett ikke likegyldig hvis og når det plasseres galt. Tvert imot kan det være betydningsendrende, dvs. at utsagnet betyr noe helt annet enn det som var hensikten. I forbindelse med at en kjent familie i Asker for et par år siden endret skoleplanene for sine barn, ble det sagt og skrevet mye om private og internasjonale skoler. Slike skoler forekommer også andre steder enn i hovedstadsområdet. Men i et debattinnlegg i kunne vi lese dette: «Derfor er det ikke lenger kun internasjonale skoler i de store byene.»

Dette må bety at det inntil for en viss tid siden ikke fantes andre skoler enn internasjonale i de store byene her i landet. Men nå er det kommet vanlige skoler, noe vi ikke hadde tidligere. Det stemmer ikke helt med virkeligheten, og det skribenten formodentlig mente å si, var dette: «Derfor er det ikke lenger bare i de store byene at vi har internasjonale skoler.» Det blir noe ganske annet.

Et beslektet problem stakk hodet frem i en artikkel om renhold og orden i bedrifter som steller med tilberedelse, salg og servering av mat: «Nesten alle virksomheter hadde ikke tilfredsstillende orden og renhold.» Her blir det svært mye bedre norsk – mindre krøkkete for å si det mer folkelig – hvis skribenten hadde valgt den ene av disse to mulighetene: «Nesten ingen virksomheter hadde tilfredsstillende orden og renhold» eller «Nesten alle virksomheter manglet tilfredsstillende orden og renhold». Formuleringen «nesten alle hadde ikke noe» er sjelden et språklig kvalitetstegn.

Ofte er det også en klar forbedring hvis vi sier «ikke alle forstår noe som er så vanskelig» i stedet for «alle forstår ikke noe som er så vanskelig». Det siste går det an å gi den riktige betydningen ved å legge sterkt trykk på ‘alle’. Men det kan vi jo ikke se når vi leser teksten inni oss.

Norsk er sannelig ikke bare-bare. Ikke for innfødte, engang.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s